Ajuntament de Aranyuel

Arañuel, vista general.
Casc urbà

El nucli urbà d'Aranyel es caracteritza per tres aspectes:

La seva irregularitat, *ornamentando traçats amb carrers estrets en la seva zona baixa i altres amples i àmplies com el carrer Ample i la Plaça Major. Existeixen carrerons d'origen morisc (Rincón de Fuster o racó de Margarita).

La seva inclinació, degut al fet que la localitat es troba assentada en la faldilla d'una muntanya ("el *campero") i els seus carrers han hagut de sortejar el desnivell del terreny, trobant-nos amb les cridades ‘*rotxas’ (*fonet.‘*rochas’), que transcorren perpendicularment unint altres carrers que formen un tamís en forma de ‘*bancales’ que transcorren paral·lelament fins a la part alta del poble.

I finalment ens trobem amb la seva aglomeració, característica dels pobles del *Mijares, ja que tot el nucli urbà està comprimit, delimitat tot això per l'orografia del terreny i el límit de la ‘*ceica’ (sèquia) que ho envolten, contemplant-se des de la llunyania un tamís de cases blanques amb les seves teulades àrabs, formant el que es coneix com ’La Perla del *Mijares’.

El tipus de construcció típica era una casa d'una o dues plantes amb altell o *portxá (*fonet.‘*porchá’), amb pati del darrere. En l'entrada de la casa ens trobàvem amb una porta de fusta de dues fulles horitzontals, la fulla superior de les quals romania oberta durant les hores diürnes i en la inferior el típic forat per a permetre l'entrada i sortida dels gats, també situat en el mur al costat de la porta d'accés. En la planta baixa ens trobàvem amb la quadra per a les ‘cavalleries’ i les seves *aperos per a la *labranza. L'escala ens duia fins al primer pis, presidit per la cuina de llenya i el menjador, rebost i alguna habitació amb la balconada realitzada amb ferro de forja, i dalt la *portxá o bé més habitacions. La *portxá era un lloc on s'assecaven els productes obtinguts en l'horta o els *realidos després de la matança del porc (llonganisses, botifarres, g*üeñas, etc...). La teulada realitzada amb teula a l'estil àrab, d'atovó de fang, amb l'estructura de la construcció realitzada amb pedra assentada amb *aljez i fang, les voltes amb fusta del terreny, i la base de la teulada, per a alleugerir pes, amb un entrellaçat de canyes (*cañizo), amb ràfecs construïts amb maó pla massís d'atovó, amb formes superposades entrellaçades entre si. També ens trobem en la part alta amb el pati, lloc on s'emmagatzemava el gra i es guardaven el tipus de bestiar per al consum humà com els porcs, gallines, etc., on en l'exterior ens trobàvem amb les eres, on es trillava el blat per a la seva posterior venda.

Les masies són altre tipus de construcció, que similar a les cases del poble, es troben distribuïdes per tot el terme municipal, en nuclis aïllats (La *Porquera) i en petites agrupacions (El Pla d´Baix i El Plànol de Dalt).

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
Portal desenrotllat amb !Drupal